Çalışma prensibine göre oda termostatı çeşitleri kablosuz ve kablolu olmak üzere 2 tiptedir.
Kablosuz oda termostatı, kombi ile oda termostatı arasındaki haberleşmeyi bir kablo olmaksızın, radyo frekans sinyal vasıtasıyla yapan sıcaklık kontrol cihazlarıdır. Kablosuz oda termostatı, kablolu oda termostatında olduğu gibi bir duvara monte edilebileceği gibi, yaşama mekanının her bölümüne götürmek için mobil olarak da kullanılabilir. Doğru ve faydalı kullanım için kontrol ünitesinin mobil olarak kullanılması önerilir. Kablosuz oda termostatlarının, günlük ve haftalık programlı modellerinin yanı sıra, programlı olmayan manuel modelleri de mevcuttur. Kablolu oda termostatına göre kablosuz oda termostatı fiyatları daha yüksektir ancak evin her bölümünde kullanılabilir olması ve kablolama gerektirmemesi nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.
Kablolu oda termostatı ise kombi ve oda termostatı arasındaki haberleşmeyi bir kablo üzerinden gönderilen sinyal ile yapan sıcaklık kontrol cihazlarıdır. Kablolu oda termostatı, en fazla vakit geçirilen mekana genelde yerden 1,5 metre yüksekliğe ve hava akımının olmadığı bir duvara monte edilir. Kablolu oda termostatları, günlük ve haftalık programlı modellerinin yanı sıra programlı olmayan modelleri de mevcuttur. Kablosuz oda termostatına göre kablolu oda termostatı fiyatları daha ucuzdur.
Oda termostatları, iklimlendirmeyi sağlayan cihaza doğrudan bağlanır. Bu cihaz kombi olduğu gibi, kazan ya da klima da olabilir. Oda termostatı, kombinizin otomatik olarak çalıştırılıp durdurulmasını sağlayan elektrik anahtarlarıdır. Kapatıp açma işini sizin belirttiğiniz sıcaklık değerlerinde veya zamanlarda yapar. Mesela eğer odanızın devamlı 25°C olmasını istiyorsanız, oda termostatını 25’e ayarlarsınız. Bulunduğunuz oda ayarlanan bu sıcaklığın altına düştüğünde, otomatik olarak kombiyi açar. Tekrar sıcaklık istenen noktaya geldiğinde de kombiyi kapatır. Termostatik vana ise, odanızdaki radyatörlerin girişlerindeki vanaların yerine takılır. Termostatik vanalar oda sıcaklıklarını ölçerek oda sıcaklığı istenilen seviyeye geldiğinde vanayı kısarak radyatörlere su geçişini engeller. Böylelikle tesisat içerisindeki su sirkülasyonu kapanacağından bir süre sonra kombi kendini kapar.
Yakıt tüketiminize etki eden en önemli faktörlerden biri de yaşama alanı sıcaklık değeridir. Kış ayları için (yani ısıtmada) genel kabul görmüş bu değer kişiden kişiye değişiklikler göstermesine karşın yaşama alanları için 20°C olarak kabul edilmektedir. Kombi’nin çalışması sırasında bu değer yakıt tasarrufunun en önemli noktasıdır. Dış ortam sıcaklığındaki değişimler nedeniyle, sadece kombi sıcaklığını ayarlayarak yaşama alanın sıcaklık değerini bu değerde sabit tutmak olanaksızdır. Yaşama alanı sıcaklığının konfor sıcaklığı olan 20°C nin üzerine çıkması durumunda, her 1°C lik sıcaklık artışı, yakıt tüketiminin şehirlere göre %6 ile %8 oranında artmasına neden olmaktadır.
İletişime Geçin